Észlelőhelyek

Világtérkép az észlelőhelyekkel.
Világtérkép az észlelőhelyekkel. Az a néhány észlelőhely látszik a sematikus világtérképen, ahonnan a mély-ég rajzaim készültek. Pasztell rajz, Kiss Péter.

Kerepes, Magyarország

Kerepes
Kerepes

Budapest központjától 21 km-re fekszik a közel 10000-es lélekszámú Kerepes város. Ezekkel a paraméterekkel nem éppen a csillagászok álma a hely - óriási a fényszennyezés. Meglepő módon az ég így is használható: kiváló éjszakákon 5.5 mg körüli a határfényesség a Pólus közelében. Volt már rá példa, hogy egy kis 8x30-as binokulárral láttam a Centaurus legészakabbi csillagait a házunk mögötti kis, közvetlen fényektől mentes észlelőhelyről.

A mély-ég rajzoknál többször alkalmaztam azt a taktikát, hogy Kerepesről megrajzolom a csillagmezőt, és a sokkal sötétebb egű Ágasvárról berajzolom az objektumot. Előfordul, hogy maga az objektum nem is látszik Kerepes fényszennyezett egéről. Szerencsés esetben sötétebb égről már előtűnik az objektum is.

KerepesKerepesKerepes

Ágasvár, Magyarország

Ágasvár
Ágasvár

A Mátra egyik leghangulatosabb pontja a Felső-Mátra nyugati részén található Ágasvár és környéke. Az Ágasvár (csúcs) és az Óvár közti nyeregben, 635 m-es tengerszint feletti magasságban található az Ágasvári Turistaház, és mellette a rét, ahonnan csillagászkodni szoktunk. A legközelebbi települések 4 km távolságban találhatók, így a fényszennyezés nem vészes. Télen a 4 km-re lévő sípálya fényei zavarnak, illetve távolabb Gyöngyös, Pásztó és Budapest fényei látszanak.

Ez az első számú észlelőhely, ahonnan a rajzaim készülnek. A nyaranta megrendezésre kerülő észlelőhéten fordul meg talán a legtöbb amatőrcsillagász Ágasváron. Vendéglátónk, Juhász János és családja mindig nagy szeretettel és finom ételekkel szokott fogadni bennünket.

ÁgasvárÁgasvárÁgasvár

Tarján, Magyarország

Tarján
Tarján

Évek óta a Tarján és Tatabánya közötti Német Nemzetiségi Ifjúsági Tábor területén kerül megrendezésre a Magyar Csillagászati Egyesület nagy éves távcsöves találkozója.

Amellett, hogy az ország minden szegletéből idesereglenek az amatőrcsillagászok, hogy legalább évente egyszer személyesen is találkozhassanak, az ég sem használhatatlan. Ugyan Tatabánya és Budapest fényei zavarnak, de a fényszennyezés nem olyan vészes. Több, számomra nagyon kedves rajzom készült innen.


Emberger Alm, Ausztria

Emberger Alm
Emberger Alm

2014 szeptemberében Csukovics Tibor meghívására volt szerencsém a Felső-Dráva-völgyében, Greifenburg falu fölött 1755 m-es tengerszint feletti magasságban lévő Emberger Almon csillagászkodni a 30. ITT (Internationales Teleskoptreffen) keretében.

Az Alpok hegyei közötti észlelőhely stabil derült idő esetén fantasztikus: kiváló déli kilátással rendelkezik, és a fényszennyezés nem jelentős. Csak Spittal és Villach fényei zavarnak kicsit kelet felé. Viszont a hegyekre jellemző módon az időjárás rendkívül változékony. Előfordulhat, hogy az Almot 5 perc alatt ellepi egy hirtelen keletkezett felhő. Az óriási páratartalom sem ritka jelenség.


Hakos, Namíbia

Hakos
Hakos

A Windhoektól, Namíbia fővárosától kb. 140 km-re lévő Hakos Asztrofarm az eszményi észlelőhely. Fényszennyezés nincsen. A legközelebbi fényforrás a főváros, ami egy völgyben helyezkedik el északkelet felé - alig észrevehető. A hegyek és a felhők is teljesen feketék éjszaka. 1850 m-es tengerszint feletti magasságban helyezkedik el. Minimális a páratartalom, nagyon stabil az időjárás, száraz évszakban sok a derült éjszaka. Az átlátszóság mellett nem ritka, hogy a seeing is kiváló. Egyedül a szél tud zavarni: a félsivatagos vidéken rengeteg homokot tud összehordani a távcsövekbe.

A Walter Straube és családja által vezetett Hakos farm egy gyöngyszem. Tárt karokkal várják a csillagászokat, és tökéletesen tudják, hogy mire van szükségünk.