Szaturnusz észlelőlap készítése

A Szaturnusz észlelőlap itt található:

Szaturnusz észlelőlap

Miért készítettem az észlelőlapot?

Még valamikor a 2001 környékén, Éder Iván Szaturnusz rajza kapcsán szembesültem azzal, hogy az akkori Szaturnusz észlelőlap pontatlan volt. A gyűrűket jelző segédvonalak rossz helyen voltak. Továbbá, hogy ne zavarjanak bele a rajzba, a végén késsel le kellett őket vakarni a papírról. Ezen kívül, a gyűrű körvonalát nem is tüntette fel az észlelőlap. Az új MCSE észlelőlapok feltüntetik a gyűrűt, viszont alapvető probléma, hogy a bolygóra és a gyűrűre is napról napra más szögben látunk rá. Tehát elméletben végtelen sokféle észlelőlapra lenne szükség. Erre eddig mindenhol olyan megoldást láttam, hogy készült néhány (3 - egy bő tucat) előre legyártott észlelőlap. Viszont ha a valóságban nem pont olyan a bolygó dőlésszöge, mint a lapon, akkor szerintem a rajz nem jó.

Évszakok változása a Szaturnuszon
Évszakok változása a Szaturnuszon. Credit: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA), Forrás: Hubblesite.org

A rendes észlelőlap hiánya eddig mindig elvette a kedvem a Szaturnusz rajzolásától. Nincsen említésre méltó rajzom a gyűrűs bolygóról, de idővel szeretnék legalább egy szép saját rajzot.

A feladat

Szükség volt tehát egy észlelőlapra, ami tetszőleges dőlésszögre kirajzolja a Szaturnusz-korongot és a gyűrűk helyzetét. Mindenképpen vektorosnak kellett lennie, hogy tetszőleges mértékben lehessen nagyítani, soha ne legyen pixeles. Sok beállítási lehetőséget szerettem volna, hogy távcsőátmérőtől, nyomtatótól függően lehessen alakítani az észlelőlapot.

A megoldás

Az áhított észlelőlap elkészítéséhez kiváló felületet jelent egy weboldal SVG (Scalable Vector Graphics), JavaScript és CSS media query-k használatával. Szükség volt még némi matekra is. Ugyanis a lapult - ellipszoiddal közelített - bolygókorong alakja is változik a rálátási szög függvényében. Egy kis koordináta-geometria és trigonometria segítségével viszonylag gyorsan sikerült levelezni a megfelelő transzformációs képletet. Kellettek még pontos adatok a bolygó és a gyűrű méreteit illetően. Ezeket a Wikipedia olvasásával szereztem be: Saturn, Rings of Saturn.

Ezek után már csak a megvalósítás volt hátra, ami természetesen felvetett néhány kisebb problémát, de a várakozásoknak megfelelően simán ment.

Az online felület előnye, hogy az észlelőlap így mások számára is hozzáférhető.

Szaturnusz észlelőlap