Iota Cassiopeiae

Iota Cassiopeiae

2017.08.22/23. éjjel, Ágasváron készült rajz. A 40 cm-es MCSE Dobsont használtam (405/1763T) és egy 6 mm-es Planetary okulárt (294x-es nagyítás). Az ég igen rossz volt a kanadai erdőtüzek füstje miatt. Digitálisan átfordított és színezett, fehér papírra fekete grafittal készült rajz.

Leírás

Iota Cassiopeiae rajz - az eredeti negyatív rajz (fehér papíron fekete grafittal).
Iota Cassiopeiae rajz - az eredeti negyatív rajz (fehér papíron fekete grafittal).

A kanadai erdőtüzek füstje miatt a rendkívül átlátszatlan, rossz égen nem-igen tudtam mély-eget rajzolni, és már előzőleg kitaláltam, hogy ezt a kettőscsillagot meg szeretném örökíteni. Egyrészt csillag tanulmányként gondoltam mély-ég rajzokhoz, másrészt a színes rajzolást is ki szerettem volna próbálni.

Az A komponens fehéres ici-pici sárgás árnyalattal. A B (a közelebbi) lilás, de fakó. A C tag, vagyis a távolabbi enyhén világoskékes (talán picit a zöldes felé), de nagyon fakó. A környező csillagok igen halványak: 13.5m-14.8m közöttiek, de a fényes csillag mellett a rossz égen több nem-igen látszik.

Sajnos a kidolgozás kicsit pontatlanra sikerült az ég alatt készült vázlathoz képest. A B komponens közelebb kellene, hogy legyen az A-hoz, és a három tag által bezárt szög kicsit közelebb kellene, hogy legyen a derékszöghöz (a B-t kellene arrébb tolni).