Vázlat elkészült:

NGC 4755 (Ékszerdoboz)

NGC 4755 (Ékszerdoboz)

A rajz adatai

Objektum(ok):
NGC 4755 Cru NY
Dátum(ok):
2012.06.11/12. Hakos
2012.06.12/13. Hakos
Az észlelés helye(i):
Hakos Asztrofarm, Namíbia, 1835 m tszf.
Távcső / távcsövek:
100/400T (Dobson)
Nagyítás(ok):
40x (10mm Delos)
A látómező mérete:
1.8°
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

Ékszerdoboz (NGC 4755), pozitívba fordított rajz.
Ékszerdoboz (NGC 4755), pozitívba fordított rajz.

Namíbiai utazásunk előtt kevés dologban voltam biztos, ami az észleléseket illeti, de azt tudtam, hogy rögtön első éjszaka rajzolni akarok, méghozzá az Ékszerdobozt. Az égbolt egyik legszebb nyílthalmaza az égbolt egyik legszebb csillagképében - nem lehetett kihagyni. A kompozícióban nem voltam biztos (lehetett volna szűkebbre venni), de ahogy megláttam ezt a látómezőt a Mimosával (ß Crucis), azonnal beleszerettem. A látómező déli peremén túl rögtön kezdődik a Szeneszsák rendkívül látványos sötét foltja. Sajnos ez már nem fért bele az 1.8°-ba. Ami a színeket illeti, még az Ékszerdoboz közepén lévő hármas csillaglánc középső, narancsos tagjánál is látványosabb a Mimosához legközelebbi, attól Ny-DNy-ra lévő csillag markáns vörös színével.

A terv szerint rögtön első éjszaka szerettem volna végezni a rajzolással, de a Tejutas látómező tengernyi csillagára majdnem a teljes második éjszaka is ráment. Ez természetesen egyáltalán nem baj, mert óriási örömet okozott, bármit is rajzoltam a Földünkről elérhető egyik legszebb Égbolt alatt.

Összehasonlítás a fényképpel

NGC 4755 Éder Iván 20 cm-es asztrográffal készült fotóján.
NGC 4755 Éder Iván 20 cm-es asztrográffal készült fotóján. Copyright Éder Iván. Forrás: astroeder.com
NGC 4755, 10 cm-es Dobson távcsővel készült rajz.
NGC 4755, 10 cm-es Dobson távcsővel készült rajz. Kiss Péter

Bár ez csak egy nyílthalmaz, mégis érdemes lehet összehasonlítani a rajzot, vagyis távcsöves látványt a fényképpel. Balra Éder Iván jóvoltából 20 cm-es Newton asztrográffal készített fotója látható. Az eredeti fényképet elforgattam és kivágtam, hogy nagyjából ugyanazt az égterületet ábrázolja, mint ami a mellette lévő rajz részleten szerepel.

Bár a színeket nem mutatja a rajz, de a távcsőben látszott a fényesebb csillagok színe (ld. fentebb). A többi pedig azt hiszem magáért beszél.

Legújabb rajzok