Vázlat elkészült:

NGC 5128 (Centaurus A)

NGC 5128 (Centaurus A)

A rajz adatai

Objektum(ok):
NGC 5128 Cen GX
Dátum(ok):
2012.06.14/15. Hakos
Az észlelés helye(i):
Hakos Asztrofarm, Namíbia, 1835m tszf.
Távcső / távcsövek:
400/1800T (Dobson)
Nagyítás(ok):
180x (10mm Delos)
A látómező mérete:
25'
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

NGC 5128, pozitívba fordított rajz.
NGC 5128, pozitívba fordított rajz.

Ez a galaxis egy ikon, ami kiválóan jelképezi az északi és a déli ég közötti különbséget. A Centaurus A tudományos szempontból is hihetetlenül izgalmas: egy elliptikus galaxis éppen felfal egy spirált, a centrumában pedig a legközelebbi óriás fekete-lyuk foglal helyet. A galaxis távcsőbeli látványa is rendkívül izgalmas - teljes mértékben a fotókat idézi. Hatalmas: a látómező kétharmadát kitöltik a lágyan háttérbe olvadó perifériák. De a lényeg a porsáv és a centrum környékén látszó inhomogenitások, sötét / világos foltok. Sajnos 60 centis távcsővel nem láttam. Iván azt mesélte, hogy a porsáv rajzolhatatlanul részletes volt.

Összehasonlítás a fényképpel

NGC 5128, pozitívba fordított rajz.
NGC 5128, 40 cm-es Dobson távcsővel készült rajz. Kiss Péter
NGC 5128 Éder Iván 20 cm-es asztrográffal készült fotóján.
NGC 5128 Éder Iván 20 cm-es asztrográffal készült fotóján. Copyright Éder Iván, Forrás: astroeder.com

A rajzot, vagyis a távcsöves látványt érdemes lehet összehasonlítani a fényképekkel. Balra Éder Iván jóvoltából 20 cm-es Newton asztrográffal készített fotója látható. Az eredeti fényképet elforgattam és kivágtam, hogy nagyjából ugyanazt az égterületet ábrázolja, mint a pozitívba fordított rajz. Érdekesség, hogy a rajz és a fotó ugyanott (10 m-es körön belül) és ugyanakkor (max. egy nap eltéréssel) készült.

Egyértelmű, hogy vizuálisan, bár óriási a galaxis, mégiscsak a fényesebb belső része látszott igazán. Nagyon jól látszik az is, hogy a rajz torz egy kicsit: a teljes rajzot nézve a méretarányok (vízszintes / függőleges irányok egymáshoz képest) nem teljesen pontosak. Ezt leszámítva a csillagok jól megfeleltethetőek egymásnak, és a galaxis részletei is szépen látszottak - beleértve a porsáv íves végeit.

Legújabb rajzok