Vázlat elkészült:
Kidolgozva:

M 74

M 74

A rajz adatai

Objektum(ok):
M 74 Psc GX
Dátum(ok):
2017.08.22/23. Ágasvár
2017.08.23/24. Ágasvár
2017.08.26/27. Ágasvár
2017.10.19/20. Ágasvár
Az észlelés helye(i):
Ágasvár
Távcső / távcsövek:
405/1763T (MCSE Dobson)
Nagyítás(ok):
220x (8 mm Planetary)
A látómező mérete:
15.5'
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

M 74, 40 cm-es távcsővel készült, pozitívba fordított rajz.
M 74, pozitívba fordított rajz.

A Messier 74 (M 74) egy igen közeli, tőlünk kb. 32 millió fényévre található, szinte pontosan lapjáról látszó eszményi spirálgalaxis. A morfológiai típusa SA(s)c, vagyis küllő nélküli, enyhén S alakú, fejlett spirálszerkezettel rendelkező galaxis.

Az M 74 a Messier lista egyik legalacsonyabb felületi fényességű tagja, ezért hiába fényes és nagy, a távcsöves látványa elsőre rendkívül szerény. Még a 40-es csővel is rá kellett pillantani előtte a térképre, hogy pontosan hol is van az égen - könnyű átsiklani felette. Rendkívül kontraszttalan az egész felülete, sok időt és erőfeszítést igényel a részletek kibogozása. A spirálszerkezetből már néhány másodperc után felsejlik valami, de igen bizonytalan a látvány. Legegyértelműbb a külső kar kelet és dél felé, és a belső kar kontrasztos külső éle dél felé. A magtól északnyugatra lévő tartomány igen kaotikusnak tűnik - jó összhangban a fotókkal.

Csillagkeletkezési területek az M74-ben.
Csillagkeletkezési területek az M74-ben. Természetesen csak néhány csillagkeletkezési területet láttam (ld. a fényképet alább). Néhány fényesebb folt több ilyen terület összeolvadó fénye. Néhány fényesebb foltot pedig valószínűleg hibásan láttam.

Érdekes módon az M 74 megfigyelése közben volt néhány pillanat, amikor szinte az összes részlet egyszerre látszott. Vagyis szinte egy az egyben úgy nézett ki az okulárbeli látvány, mint ami a rajzon szerepel. Ez ritkaság, általában nem látszik egyszerre az összes részlet, csak azok, amikre éppen koncentrálok. Ez jellemzően egy kisebb területet jelent.

Keletre a két fényes csillag közti HII régió rendkívül kérdéses - egyáltalán nem biztos, hogy láttam. Több órát áldoztam csak ennek az egy részletnek a megpillantására, és az utolsó éjszaka volt néhány alkalom, amikor úgy éreztem, mintha látnám. De ez egyáltalán nem biztos. Valószínűleg jobb ég kell ennek az apró, távoli csillagkeletkezési területnek a biztos megpillantásához. Az észlelés előtt, nappal néztem fényképeket a galaxisról, és megjegyeztem, hogy a két csillag között van egy - a fotón fényesnek látszó - HII régió, amit meg szerettem volna próbálni saját szemmel is megnézni. Éjszaka, rajzolás közben nem néztem semmilyen fényképet.

Összehasonlítás a fényképpel

M 74, 40 cm-es távcsővel készült, pozitívba fordított rajz.
M 74, 40 cm-es távcsővel készült rajz. Kiss Péter
M 74, Szeri László felvételén, amit 45.8cm-es Newton asztrográffal készített.
Az M 74 Szeri László felvételén, amit 45.8 cm-es Newton asztrográffal készített. Copyright: Szeri László, forrás: szlaci.hu

Fent Szeri László jóvoltából 45.8 cm-es Newton asztrográffal készített fotója látható. Az eredeti fényképet elfogattam és kivágtam, hogy nagyjából ugyanazt az égterületet ábrázolja, mint a pozitívba fordított rajzom.

Természetesen az élő látványt alig lehet összehasonlítani a fotografikusan elérhető végeredménnyel, de a galaxis fotókon látszó eszményi szépségéből azért vizuálisan is sikerült élvezni valamennyit.

Alább a Hubble Űrtávcső felvételén egészen elképesztő részletességgel tanulmányozható a galaxis magvidéke.

Az M 74 magvidéke a Hubble Űrtávcső felvételén.
Az M 74 magvidéke a Hubble Űrtávcső felvételén. Credit: NASA, ESA, and The Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration. Forrás: spacetelescope.org

Legújabb rajzok