Vázlat elkészült:
Kidolgozva:

M 76

M 76

A rajz adatai

Objektum(ok):
M 76 Per PL
Dátum(ok):
2017.08.24/25. Ágasvár
2017.08.26/27. Ágasvár
Az észlelés helye(i):
Ágasvár
Távcső / távcsövek:
405/1763T (MCSE Dobson)
Nagyítás(ok):
176x-220x (10 mm Delos, 8 mm Planetary)
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

M 76, pozitívba fordított rajz.
M 76, pozitívba fordított rajz.

Lehet, hogy nem az M 76 (Messier 76) a Messier lista leglátványosabb objektuma, de én nagyon szeretem ezt a kis ködöt. Még a kanadai erdőtüzek miatt rendkívül gyenge égen is fényes és részletgazdag ez az egyáltalán nem kicsi planetáris-köd. A csillagokat szűrő nélkül rajzoltam, a ködöt pedig jórészt szintén szűrő nélkül, de a rajz tartalmaz [OIII] szűrővel látott részleteket is. Lényegében lerajzoltam minden részletet, amit sikerült meglátni a távcsőben. A bipoláris köd fényes testét adó mindkét lebeny inhomogén - sok pozíció szerint rajzolható részlettel. Az inkább háromszög (vagy még inkább trapéz) alakú, déli (a rajzon a felső) rész fényesebb, mint az inkább téglalap alakú északi. A planetáris-köd halójában is sok részlet figyelhető meg. A 15.9m-s központi csillagot nem láttam, de nem is kerestem különösebben.

Összehasonlítás a fényképpel

M 76, pozitívba fordított rajz.
M 76, 40 cm-es távcsővel készült rajz. Kiss Péter
Robert J. Vanderbei 25 cm-es RC távcsővel készített felvétele az M 76-ról.
Robert J. Vanderbei 25 cm-es RC távcsővel készített felvétele az M 76-ról. Credit: Robert J. Vanderbei, Forrás: commons.wikimedia.org, www.princeton.edu/~rvdb/images/NJP

Balra Robert J. Vanderbei 25 cm-es RC távcsővel készült felvétele látható az M 76-ról. Az eredeti felvételt elforgattam és kivágtam, hogy nagyjából ugyanazt az égterületet ábrázolja, mint a részletrajzom.

A köd piros színét a hidrogén-alfa (és-vagy az NII) emisszió adja, a kékes színért pedig javarészt a kétszeresen ionizált oxigén 500.8 nm-es [OIII] vonala felelős. Nagyrészt utóbbi adja a vizuális látványt.

Legújabb rajzok