Vázlat elkészült:
Kidolgozva:

M 61

M 61

A rajz adatai

Objektum(ok):
M 61 Vir GX
Dátum(ok):
2017.05.28/29. Ágasvár
Az észlelés helye(i):
Ágasvár
Távcső / távcsövek:
405/1763T (MCSE Dobson)
Nagyítás(ok):
220x (8mm Planetary)
A látómező mérete:
15.5'
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

M 61, pozitívba fordított rajz.
M 61, pozitívba fordított rajz.

Az M 61 (Messier 61) a Virgo-galaxishalmaz déli szegletében, az S Felhőben (S Cloud) elhelyezkedő gyönyörű spirálgalaxis. A besorolása SBbc, de - mint mindegyik galaxisnak - teljesen egyedi a megjelenése. Az aktív galaxismagot tartalmazó csillagontó galaxis a Virgo-halmaz legnagyobbjai közé tartozik.

A 40 cm-es távcsőben rendkívül jól néz ki a rendszer - rögtön első pillantásra feltűnnek a spirálkarok. Egyáltalán nem kontrasztszegény a látvány. Az M 61 magja nagyon fényes, ahogy egy aktív galaxishoz illik, de nem csillagszerű. Meglepő módon a küllő nem olyan hangsúlyos. A küllő végeiben lévő foltok viszont jó fényesek, mint a küllős spirálok többségében. A felső (déli) folt még inhomogén is. Nagyon izgalmas részlet a szögletesen megtörő spirálkar. A külső karokat sajnos nem láttam, pedig lett volna mit nézni. Mély fotókon a galaxis kb. háromszor akkora, mint a rajzomon. A külső karok szorosan vannak felcsavarva, és elképesztően szépek. Ezekhez valószínűleg jóval nagyobb távcső és sokkal jobb ég kell.

Összehasonlítás a fényképpel

M 61, 40 cm-es távcsővel készült rajz.
M 61, 40 cm-es távcsővel készült rajz. Kiss Péter
M 61 az SDSS (Sloan Digital Sky Survey) 2.5m-es távcsövével készült fotó.
M 61 az SDSS (Sloan Digital Sky Survey) 2.5m-es távcsövével készült fotó. Credit: SDSS

Balra az SDSS (Sloan Digital Sky Survey) 2.5m-es távcsövével készült felvétel látható a pozitívba fordított rajzom mellett. Mindkét kép nagyjából ugyanazt az égterületet ábrázolja.

Egyértelmű, hogy a galaxis külső, halványabb spirálkarjait nem láttam. A rajzon szereplő három csillagot felhasználva érdemes összehasonlítani a képeket. Csak a legbelső karokat mutatta meg a 40 cm-es távcső.

Legújabb rajzok