Vázlat elkészült:

NGC 104 (47 Tucanae)

NGC 104 (47 Tucanae)

A rajz adatai

Objektum(ok):
NGC 104 Tuc GH
Dátum(ok):
2012.06.14/15. Hakos
2012.06.15/16. Hakos
Az észlelés helye(i):
Hakos Asztrofarm, Namíbia, 1835 m tszf.
Távcső / távcsövek:
100/400T (Dobson)
Nagyítás(ok):
40x (10mm Delos)
A látómező mérete:
1.8°
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

NGC 104, pozitívba fordított rajz.
NGC 104, pozitívba fordított rajz.

A déli ég nagyon változatos gömbhalmaz csodákat kínál a szerencsés amatőrcsillagásznak. Mind közül a 47 Tucanae-ra voltam a leginkább kíváncsi. És nem csalódtam. Ez a gömbhalmaz tényleg hatalmas, nagyon fényes és rendkívül erősen fényesedik az apró ragyogó mag felé. Ez a mag azonban meglepetésemre nem teljesen csillagszerű: van egy érzékelhető méretű belső tartomány, ahol már alig nő a fényesség befelé. Ezt a magot leszámítva a gömbhalmaz bomlik. Sok fényes csillag látszik a felületén, ezek közül azonban keveset tudtam pozíció szerint rajzolni. Különösen markáns csillagláncokat nem tartalmaz. Az óriási koncentráció mellett a 47 Tucanae másik különlegessége, hogy a több, mint 10x távolabbi Kis Magellán Felhő mellett látszik. Az 1.8°-os látómezőbe bekerült a SMC két gömbhalmaza is: jobbra a legidősebb, az NGC 121, balra pedig a Kron 3.

Összehasonlítás a fényképpel

NGC 104 Éder Iván 20 cm-es asztrográffal készült fotóján.
NGC 104 Éder Iván 20 cm-es asztrográffal készült fotóján. Copyright Éder Iván, Forrás: astroeder.com
NGC 104, 10 cm-es Dobson távcsővel készült rajz.
NGC 104, 10 cm-es Dobson távcsővel készült rajz. Kiss Péter

Balra Éder Iván jóvoltából 20 cm-es Newton asztrográffal készített fotója látható. Az eredeti fényképet kivágtam, hogy nagyjából ugyanazt az égterületet ábrázolja, mint a pozitívba fordított és a fényképhez forgatott rajz.

A fotót és a rajzot összenézve látható, hogy bár óriásinak látszott a halmaz a távcsőben, a halvány külső területei így is láthatatlanok maradtak: a fényképen jóval nagyobb a 47 Tucanae. Az is látszik, hogy a fényképezőgép szenzora és Iván magas szintű képfeldolgozása sem tudott megbirkózni azzal a hihetetlen dinamikai tartománnyal, ami a rendkívül fényes mag és a halvány perifériák között van. A fényképen a halmaz beégett belső része apró fényes magot rejt. Ez vizuálisan kiválóan látszik. A rajzot átbogarászva az is látszik, hogy a halmaz jó néhány csillagát, köztük több vörös óriást valóban sikerült pozíció szerint megörökíteni.

Legújabb rajzok