Vázlat elkészült:

NGC 1365

NGC 1365

A rajz adatai

Objektum(ok):
NGC 1365 For GX
Dátum(ok):
2012.06.21/22. Hakos
Az észlelés helye(i):
Hakos Asztrofarm, Namíbia, 1835m tszf.
Távcső / távcsövek:
400/1800T (Dobson)
Nagyítás(ok):
180x (10mm Delos)
A látómező mérete:
25'
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

NGC 1365, pozitívba fordított rajz.
NGC 1365, pozitívba fordított rajz.

Szinte hihetetlen, hogy az embere belenéz a távcsőbe, és ez a látvány fogadja. Sokszor néztem vágyakozva itthonról a Fornax világosszürke, csillagtalan foltját, ahogy végigvonult a horizonton, benne az égbolt talán legszebb galaxisaival. Köztük is az NGC 1365 az első, a küllős spirálgalaxisok archetípusa. Namíbiában sem voltak tökéletesek a viszonyok: a Fornax hajnalban nem emelkedett túl magasra pirkadat előtt, így a háttér érezhetően szürkés volt - zenitben még döbbenetesebb lehet.

A látvány teljesen egyértelmű, a spirálszerkezet első pillanatra látszik. Az alsó kar picit fényesebb, kontrasztosabb, és egy vékony szál fut benne végig, valamint két fényes folt is látszik benne a küllő végénél lévő markáns csomón kívül.

A galaxis magjának fényes részében apró spirális struktúra látszik. Ezt a kidolgozás napján néztem össze a fotókkal, és csodálkozva láttam, hogy tényleg ott van, úgy ahogy rajzoltam. Két porsáv okozza, amik a küllőben futnak, és a mag környékén a legkontrasztosabb a látvány. A látott részleteken túl a galaxis megdöbbentően sokat tartogat még. Jobb égen, valamivel nagyobb távcsőben - mások rajzai és a fényképek alapján - újabb spirálkarok, csillagkeletkezési területek, porsávok tárulnak fel és a karok teljesen visszakanyarodnak.

Az ég alatti rajzolás előtt a látómező vázát előrajzoltam a Guide-ból.

Összehasonlítás a fényképpel

NGC 1365 rajz 40 cm-es Newton távcsővel.
NGC 1365 rajz 40 cm-es Newton távcsővel. Kiss Péter
NGC 1365 Francsics László 51cm-es és 70 cm-es DK távcsővel készült fotóján.
NGC 1365 Francsics László 51cm-es és 70 cm-es DK távcsővel készült fotóján. Copyright Francsics László, ptes.hu

Balra Francsics László jóvoltából távészleléssel, 51 cm-es és 70 cm-es Dall-Kirkham távcsövekkel készített fotója látható. Pontosabban az RGB adatok Planewave 20" (0.51m) CDK, a luminance adatok Planewave 27" (0.7m) CDK700WF távcsővel készültek. Az eredeti fényképet elforgattam és kivágtam, hogy a rajz tájolásához hasonló legyen a fotó tájolása. Ezen sorok írásakor (2015 október) Francsics László fotója még máshol nem lett publikálva.

Látszik, hogy a részben előre megrajzolt csillagmező ellenére a rajz rendkívül pontatlan. A galaxis alakja, főbb struktúrái szépen látszottak a távcsőben. Kicsivel nagyobb horizont feletti magasságban, és/vagy kicsivel nagyobb távcsővel valószínűleg jóval többet mutatott volna magából a galaxis.

Legújabb rajzok