Vázlat elkészült:
Kidolgozva:

IC 4406

IC 4406

A rajz adatai

Objektum(ok):
IC 4406 Lup PL
Dátum(ok):
2016.04.30/05.01. Hakos
2016.05.04/05. Hakos
Az észlelés helye(i):
Hakos Asztrofarm, Namíbia
Távcső / távcsövek:
400/1800T (Dobson)
Nagyítás(ok):
300x (6mm Planetary)
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

IC 4406, pozitívba fordított rajz.
IC 4406, pozitívba fordított rajz.

A gyönyörű Hubble fotó láttán (ld. alább) nem volt kérdés, hogy amint lehetőség adódik rá, a Lupus (Farkas) csillagképben lévő IC 4406 planetáris-ködöt meg kell nézni. Ez a lehetőség 2016 tavaszán jött el. A planetárisnak bipoláris szerkezete van egy szögletes, nagyon fényes belső résszel, és jóval halványabb nyúlványokkal. A belső "négyzet" oldalai enyhén be vannak horpadva, és mind a négy sarkában egy-egy fényesebb folt látszik. Legfényesebb a DK-i (jobb alsó), majd az ÉNy-i (bal felső), majd a többi. A nyúlványok közül csak az ÉNy-iban látszik egy vékony halvány szál. Az oldalai meglehetősen kontrasztosak, de a két nyitott vége nagyon diffúz. Színeket nem jegyeztem fel - vagy nem látszott színesnek a köd a távcsőben, vagy egyáltalán nem figyeltem a színekre. [OIII] szűrővel a látvány alig változik.

Összehasonlítás a fotóval

40 cm-es távcsővel készült rajz az IC 4406-ról.
40 cm-es távcsővel készült rajz az IC 4406-ról. Kiss Péter
IC 4406 az ESO 8.2m-es VLT távcsövére szerelt MUSE detektorral készült felvételen.
IC 4406 az ESO 8.2m-es VLT távcsövére szerelt MUSE detektorral készült felvételen. Credit: ESO/J. Richard (CRAL). Forrás: eso.org

Balra az ESO (European Southern Observatory) 8.2m tükörátmérőjű VLT (Very Large Telescope) távcsövén üzemelő MUSE detektorral készült felvétele látható az IC 4406-ról. A kép készítésekor a távcsövön üzemelt az AOF (Adaptive Optics Facility) adaptív optikai berendezés is. Ez négy lézeres műcsillag képét elemzi, és valós időben torzítja a segédtükör felületét, hogy a légkör zavaró hatásait minél jobban kiküszöbölhesse.

A felvétel 5 keskenysávú szűrővel készült mérés feldolgozásával állt elő. A szűrőket az alábbi táblázat tartalmazza. A fotó tehát lényegében "hamisszínes", viszont amellett, hogy a ködben lezajló fizikai folyamatokról is árulkodik, nem eshet nagyon messze a "valóságtól". Puszta szemmel nem valószínű, hogy valaha valaki is ilyen részletességgel, és színekkel fogja látni az IC 4406-ot - ehhez bizonyára óriási távcsőre volna szükség - így véleményem szerint ebben az esetben nehéz megítélni, hogy milyen színek lennének "valósághűek".

Az IC 4406-ról készült VLT fotóhoz használt szűrők
SzűrőA fény forrása
Hullámhossz (valós szín)
Szín a feldolgozott fotón
OIIIkétszeresen ionizált oxigén
500 nm (zöld)
kék/ibolya
OIsemleges oxigén
630 nm (vörös)
világoskék/cián
H-alfaionizált hidrogén
656 nm (vörös)zöld
NIIegyszeresen ionizált nitrogén
658 nm (vörös)narancssárga
SIIegyszeresen ionizált kén673 nm (vörös)vörös

Az abszolút csúcstechnikával készült fotó mellett a 40cm-es tükörátmérőjű távcsővel készült rajzom látható.

Alább pedig a Hubble felvétel, ami felkeltette a figyelmem az IC 4406 iránt.

IC 4406 a Hubble Űrtávcső (HST) felvételén.
IC 4406 a Hubble Űrtávcső (HST) felvételén. Credit: NASA/ESA and The Hubble Heritage Team STScI/AURA. Forrás: spacetelescope.org

Legújabb rajzok