Vázlat elkészült:
Kidolgozva:

Shapley 1

Shapley 1

A rajz adatai

Objektum(ok):
Shapley 1 (PK 329+2.1) Nor PL
Dátum(ok):
2016.04.30/05.01. Hakos
2016.05.04/05. Hakos
Az észlelés helye(i):
Hakos Asztrofarm, Namíbia
Távcső / távcsövek:
400/1800T (Dobson)
Nagyítás(ok):
225x - 300x (8mm, 6mm Planetary)
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

Shapley 1, pozitívba fordított rajz.
Shapley 1, pozitívba fordított rajz.

Az 1936-ban Harlow Shapley által felfedezett Shapley 1 volt az egyik legszebb objektum, amit 2012-ben megnéztünk Namíbiából, de nem rajzoltam le. Ezért természetesen 2016-os utunkon előkelő helyet foglalt el a kívánságlistámon. A Shapley 1 egy kb. 4900 fényévre lévő, 8700 éves gyűrű alakú planetáris-köd. Különlegessége még, hogy a központi csillag spektroszkópiai kettős, és a keringési sík szinte pontosan merőleges a látószögre. Amit mi gyűrűnek látunk, az valójában egy bipoláris struktúra - ez esetben egy kicsit megnyomott hengerpalásthoz hasonló alakzat -, amire pont a szimmetriatengely felől látunk rá. A szimmetriatengely és a kettős központi csillag keringésének tengelye nagyon jó közelítéssel egybeesik.

A Shapley 1 vizuálisan gyönyörű látvány a 40 cm-es távcsőben a tökéletes égen. Meglehetősen fényes, teljesen szimmetrikus, kecses füstkarika. A pereme nem teljesen kontrasztos, de nem is igazán diffúz. Egy enyhén fényesebb szál fut végig a gyűrű nyugati (a rajzon felső) oldalán. Ennek a szálnak a külső (felső) fele valamivel kontrasztosabb, mint a belső. Nem túl nagyok az intenzitáskülönbségek, de határozottak.

Összehasonlítás a fotóval

Shapley 1, 40 cm-es távcsővel készült rajz.
Shapley 1, 40 cm-es távcsővel készült rajz. Kiss Péter
Shapley 1 az ESO 3.5m-es NTT távcsövén elhelyezett EFOSC2 műszerrel készült felvételen.
Shapley 1 az ESO 3.5m-es NTT távcsövén elhelyezett EFOSC2 műszerrel készült felvételen. Credit: ESO. Forrás: eso.org

Balra az ESO (Európai Déli Csillagvizsgáló) 3.5m-es NTT (New Technology Telescope) távcsövére szerelt EFOSC2 detektorral készült fénykép látható. Mellette a pozitívba fordított rajtomat elforgattam és kivágtam, hogy nagyjából ugyanazt az égterületet ábrázolja a két kép.

A rajzot a fotóval összehasonlítva kiderül, hogy a planetáris-köd egyik felében látott fényes szál valóban létezik, és jó helyen láttam.

Az érdeklődők számára további olvasnivaló a Shapley 1 alakjáról, és a kettős központi csillaggal való kapcsolatáról: Jones et al.: The morphology and kinematics of the Fine Ring Nebula, planetary nebula Sp 1, and the shaping influence of its binary central star (MNRAS, 2012)

Legújabb rajzok