Vázlat elkészült:
Kidolgozva:

M 16 (Sas-köd)

M 16 (Sas-köd)

A rajz adatai

Objektum(ok):
M 16 Ser NY+DF
Dátum(ok):
2013.07.06/07. Ágasvár
2013.07.09/10. Ágasvár
2013.07.10/11. Ágasvár
2013.07.11/12. Ágasvár
Az észlelés helye(i):
Ágasvár
Távcső / távcsövek:
100/400 T (Dobson)
Nagyítás(ok):
50x (8mm Planetary)
A látómező mérete:
1.1°
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

M 16, pozitívba fordított rajz
M 16, pozitívba fordított rajz.

A Sas-köd is egy olyan objektum, amiről még kicsi gyerekkoromban láttam fényképet, és nagyon meg szerettem volna nézni. Aztán amikor láttam természetesen csalódás volt, mert a köd élőben közel sem annyira fényes és részletes, mint a fotókon. Az egész köd viszonylag halvány, főleg a közeli M 17-tel összehasonlítva. A távcsőben igen sok részlet látszott, de ezek nem olyan nagyon feltűnőek. Kicsik az intenzitáskülönbségek a ködfelületen, elég szerények a kontrasztviszonyok. A külső részek rendkívül halványak - kérdés, hogy egyáltalán láttam-e a két különálló köddarabkát. A Sas-ködben találhatók a Hubble felvételéről ismerős Teremtés Oszlopai. Ezek a kis távcső nyújtotta szerény kontraszt mellett természetesen nem látszottak. Egy kicsit sötétebb terület volt érzékelhető a köd belsejében.

Összehasonlítás a fényképpel

M 16, 10 cm-es Newton távcsővel készült rajz.
M 16, 10 cm-es Newton távcsővel készült rajz. Kiss Péter
M 16 Tóth Gábor 25 cm-es Newton asztrográffal készült fotóján.
M 16 Tóth Gábor 25 cm-es Newton asztrográffal készült fotóján. Copyright Tóth Gábor. Forrás: astro.i-net.hu

Balra Tóth Gábor jóvoltából a namíbiai Isabis Farmon, 25 cm-es Newton asztrográffal készített fotója látható. Az eredeti fényképet kivágtam, és a pozitívba fordított rajzomat elforgattam, hogy nagyjából ugyanazt az égterületet ábrázolják.

Egészen nyilvánvaló, hogy a fotó sokkal látványosabb. Ez a színek mellett annak is köszönhető, hogy az emberi szem nem-igen érzékeny a fényképen a vörös színt adó H-alfa emisszióra. A kicsi távcsőben a halványság és az alacsony kontraszt miatt a ködfelületek - a fotóhoz képest - csak elnagyoltan látszottak. A csillagokat összehasonlítva látszanak a rajz nem kicsi pontatlanságai is. Azért megjegyezném, hogy a fotó a déli féltekéről készül, ideális körülmények között, 2.5x akkora távcsővel, mint a rajz.

Legújabb rajzok