Vázlat elkészült:
Kidolgozva:

NGC 4013

NGC 4013

A rajz adatai

Objektum(ok):
NGC 4013 UMa GX
Dátum(ok):
2013.04.13/14. Ágasvár
Az észlelés helye(i):
Ágasvár
Távcső / távcsövek:
405/1763 T (MCSE Dobson)
Nagyítás(ok):
176x (10mm Delos)
A látómező mérete:
25'
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

NGC 4013, pozitívba fordított rajz.
NGC 4013, pozitívba fordított rajz. Kiss Péter

Azóta szerettem volna látni és rajzolni ezt a galaxist, hogy a 2001 áprilisi Meteort kivettem a postaládából. Az NGC 4013-ról készült HST kép ugyanis ott virított a címlapon. Eszményi éléről látszó galaxis, gyönyörű részletes porsávval, és egy fényes előtércsillaggal, ami majdnem pont a galaxis közepére vetül.

Távcsőben azért ennyire nem látványos a rendszer. A galaxis viszonylag fényes és kontrasztos. A belső része határozottan inhomogén - több fényes folt látszik benne és ezek pozíció szerint rajzolhatóak. Az előtércsillag szépen látszik, a galaxis közepe attól egy picit DNy-ra található. A porsáv rendkívül nehéz. A magrészben, illetve ettől DNy-ra egy fényesebb részben látszik valamennyire a sötét osztás - több órányi szemmeresztés után. Ezek között, illetve a galaxis másik felében nem látszik a porsáv. Utóbbiban annyit lehet kivenni, hogy az északi oldalon (a porsáv helye alatt) fut egy fényesebb szál.

Összehasonlítás a fényképpel

NGC 4013 rajz 40 cm-es Newton távcsővel.
NGC 4013 rajz 40 cm-es Newton távcsővel. Kiss Péter
NGC 4013 Ray és Emily Magnani és Adam Block 50.8 cm-es távcsővel készített fotóján.
NGC 4013 Ray és Emily Magnani és Adam Block 50.8 cm-es távcsővel készített fotóján. Credit: Ray and Emily Magnani/Adam Block/NOAO/AURA/NSF, Forrás: caelumobservatory.com

Balra Adam Block jóvoltából Ray és Emily Magnani és Adam Block 20"-es RC távcsővel készített fotója látható. Az eredeti fényképet kivágtam, és a pozitívba fordított rajzomat elforgattam, hogy nagyjából ugyanazt az égterületet ábrázolja a rajz és a fotó.

A fényképet és a rajzot összehasonlítva szembetűnő, hogy nem pontosan láttam a galaxis széleit / méretét (ld. a fényes csillag pozícióját a galaxis fölött). A galaxis részletei viszont számomra meglepő módon meglehetősen jól egyeznek a rajzon és a fotón. Gondolok itt pl. az előtércsillag alatti apró fényes csomóra és fényes szálra vagy a centrum pozíciójára. A porsáv vizuálisan közel sem látszott olyan jól, mint a fényképen.

Alább látható az NGC 4013 részletét ábrázoló Hubble Űrtávcső (HST) által készített fénykép. Ez a fotó jelentette a fő motivációt, hogy lerajzoljam a galaxist. Bár a fotón szereplő finom részleteket saját szemmel megpillantani valószínűleg teljesen esélytelen.

Az NGC 4013 a Hubble Space Telescope (HST, Hubble Űrtávcső) fotóján.
Az NGC 4013 a Hubble Space Telescope (HST, Hubble Űrtávcső) fotóján. Credit: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA). Forrás: Hubblesite.org

Legújabb rajzok