Vázlat elkészült:
Kidolgozva:

M 99

M 99

A rajz adatai

Objektum(ok):
M 99 Com GX
Dátum(ok):
2016.12.29/30. Ágasvár
Az észlelés helye(i):
Ágasvár
Távcső / távcsövek:
405/1763T (MCSE Dobson)
Nagyítás(ok):
220x (8 mm Planetary)
A látómező mérete:
15.5'
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

M 99, pozitívba fordított rajz.
M 99, pozitívba fordított rajz.

Az M 99 (Messier 99) egy egészen egyedi alakú, gyönyörű spirálgalaxis a Virgo-halmazban. A távcsőben teljesen egyértelműen látszik a két fő kar: a vékonyabb, fényesebb, "magányos" kar és a szélesebb, legyező alakú kar. Előbbi inhomogén és több, különböző alakú, méretű és fényességű folt is látszik benne. A szélesebb karban több diffúz szál látszik és meglehetősen egyenetlenül veszik a háttérbe. Nagyon izgalmas részlet a különálló cafat - egy csillagkeletkezési terület - a széles kar vége után. A galaxisnak nincsen csillagszerű magja. Inkább úgy néz ki a magrész, mint egy bontatlan gömbhalmaz - finoman inhomogén az egész.

A galaxis szabálytalan alakjáért valószínűleg egy korábbi nagy sebességű ütközés felelős, talán az M 98-cal. Az M 99 kapcsolatban áll egy érdekes objektummal, a VIRGOHI 21-el. A korábban sötét galaxisnak gondolt HI (semleges hidrogén) felhő valószínűleg a korábbi ütközésben leszakadt árapálycsóva. A VIRGOHI 21 kb. 20'-re északnyugatra található az M 99-től (a rajzon jobbra le), már bőven túl a 15.5'-es látómező határán. Viszont optikai tartományban nem figyelhető meg, csak a hidrogén 21 cm-es hullámhosszán.

További olvasnivaló a VIRGOHI 21-ről:

Összehasonlítás a fényképpel

M 99, 40 cm-es Newton távcsővel készült rajz.
M 99, 40 cm-es Newton távcsővel készült rajz. Kiss Péter
Adam Block felvétele az M 99 spirálgalaxisról.
Adam Block felvétele az M 99 spirálgalaxisról. Credit & Copyright: Adam Block/Mount Lemmon SkyCenter/University of Arizona, caelumobservatory.com. Forrás: wikipedia.org

Balra Adam Block 32"-es távcsővel készült felvétele látható. Az eredeti fényképet kivágtam, és a pozitívba fordított rajzomat elforgattam és kivágtam, hogy a rajz és a fotó nagyjából ugyanazt a területet ábrázolja.

Legújabb rajzok