Vázlat elkészült:

NGC 253

NGC 253

A rajz adatai

Objektum(ok):
NGC 253 Scl GX
Dátum(ok):
2012.06.16/17. Hakos
2012.06.21/22. Hakos
Az észlelés helye(i):
Hakos Asztrofarm, Namíbia, 1835m tszf.
Távcső / távcsövek:
400/1800T (Dobson)
Nagyítás(ok):
75x (24mm Panoptic)
A látómező mérete:
55'
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

NGC 253, pozitívba fordított rajz.
NGC 253, pozitívba fordított rajz.

Úgy mentem ki Namíbiába, hogy az NGC 253-at semmiképpen nem szeretném lerajzolni, mert nem szeretem ezt a galaxist. Aztán egyik hajnalban rápillantottunk a 40-es Dobsonnal. És Ivánnal mindketten döbbenten álltunk. Nem-igen kellett egymásnak elmagyarázni, hogy mit látunk a távcsőben - teljesen egyértelmű volt. Az NGC 253 nem egy vastag fényszivar. Az NGC 253 egy leheletvékony korong. Egy tökéletes körlap - rajta a spirál mintázattal -, amire nagyon lapos szögben látunk rá. Ez a galaxis karcsú, lebeg a csillagok mögött és ragyog.

Rendkívül részletes a galaxis és látszik a spirálszerkezet, de számomra nem egyértelmű, hogy merrefelé tekeredik a spirál. A mag alatti két porsáv nagyon látványos, mindkettő inhomogén. 180x-os nagyítással az egész felülete inhomogén, több látómezőnyi ragyogás.

A látómező vázát alkotó néhány csillag pozícióját (fényességét nem) előrajzoltam a Guide-ból.

Összehasonlítás a fényképpel

NGC 253 Francsics László 51cm-es DK távcsővel készült fotóján.
NGC 253 Francsics László 51cm-es DK távcsővel készült fotóján. Copyright Francsics László. Forrás: ptes.hu
NGC 253 rajz (40cm-es Newton távcsővel).
NGC 253 rajz (40cm-es Newton távcsővel). Kiss Péter

A rajzot, vagyis a távcsöves látványt érdemes lehet összehasonlítani a fényképekkel. Balra Francsics László jóvoltából az ausztráliai Siding Springben távészleléssel, 51 cm-es Dall-Kirkham távcsővel készített fotója látható. Az eredeti fényképet elforgattam, hogy a rajz tájolásához hasonló legyen a fotó tájolása.

Mint nagyjából minden fotó esetében megfigyelhető, a csillagok itt is sokkal jobban dominálják a távcsöves látványt, mint amennyire hangsúlyosak a fotón. Érdemes a foltok, porsávok helyzetét és kinézetét a csillagok alapján összenézni. Megfigyelhető, hogy az apró részletek, a porsávok finomszerkezete nem látszott a távcsőben.

Legújabb rajzok