Vázlat elkészült:

NGC 3603

NGC 3603

A rajz adatai

Objektum(ok):
NGC 3603 Car NY+DF
Dátum(ok):
2012.06.16/17. Hakos
Az észlelés helye(i):
Hakos Asztrofarm, Namíbia, 1835m tszf.
Távcső / távcsövek:
400/1800T (Dobson)
Nagyítás(ok):
300x (6mm Planetary)
A látómező mérete:
11'
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

NGC 3603, pozitívba fordított rajz.
NGC 3603, pozitívba fordított rajz.

Aki látta az NGC 3603-ról készült HST fényképet, az nem felejti el: középen ragyog az apró, kompakt, nagyon sűrű nyílthalmaz, és azt ölelik körül a köd narancssárga fátylai. A nyílthalmaz csillagai a köd üregében sziporkáznak. A fotó rendkívül hangulatos és egzotikus is - rögtön látszik, hogy ez csak déli objektum lehet. Namíbiai utunkon az egyik igen kívánatos célpont volt számomra ez a kis ékkő. Meglepetésemre a távcsöves látvány nem marad el sokban a híres fényképtől. A színeket és a köd apró fodrait leszámítva a távcsőbe pillantva nagyjából azt láthatja a szerencsés észlelő, ami a Hubble fotón szerepel. A hangulat mindenképpen átjön.

A halmaz nagyon kicsi, kb. 40"-es és nagyon fényes. Néhány csillagát pozíció szerint is lehet rajzolni, de érezni, hogy jórészt bontatlan. A köd is viszonylag fényes, egy szép, részletes diffúz lepel a halmazon kívül. Csak a belső, nyílthalmaz felé eső, és az északi pereme kontrasztosabb.

A látómező vázát - kb. egy tucat csillag pozícióját (de a fényességét nem) - előre berajzoltam a Guide-ból.

Összehasonlítás a fényképpel

NGC 3603 Hubble Space Telescope (HST) fotó (átméretezve).
NGC 3603 Hubble Space Telescope (HST) fotó (átméretezve). Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration. Forrás: Hubblesite.org
NGC 3603 rajz (40cm-es Newton távcsővel).
NGC 3603 rajz (40cm-es Newton távcsővel). Kiss Péter

Balra látható a Hubble Űrtávcső (HST) fentebb említett fotója az NGC 3603-ról, és mellette a 40 centis Dobsonnal készült rajzom. Ez esetben a távcsöves látvány igen meggyőző volt. Érdemes a csillagokat is összehasonlítani. Ekkor látszanak a rajz pontatlanságai is.

Legújabb rajzok