Vázlat elkészült:

Eta Carinae panoráma rajz

Eta Carinae panoráma rajz

A rajz adatai

Objektum(ok):
NGC 3372 Car DF
NGC 3532 Car NY
...
Dátum(ok):
2012.06.17/18. Hakos
2012.06.18/19. Hakos
2012.06.23/24. Hakos
Az észlelés helye(i):
Hakos Asztrofarm, Namíbia, 1835 m tszf.
Távcső / távcsövek:
100/400T (Dobson)
Nagyítás(ok):
16x (25mm Plössl)
Szerző / Észlelő:
Kiss Péter

Leírás

Ha egy objektumot kellene választani az égen, akkor ez lenne az. Nagyjából a 2000-es évek eleje óta, amióta amatőrcsillagász barátaim mély-eges célokkal a déli féltekére utaztak, álmodoztam arról, hogy egyszer meglátom, és talán le is rajzolom az Eta Carinae ködöt. Ez a pillanat aztán 2012.06.11-én jött el, a Hakos asztrofarmon elköltött első vacsoránk után. Lassan készülődtem a távcsövezésre, próbáltam mindenféle előzetes elvárást, reményt kiüríteni a fejemből, hogy tisztán, nyitottan fogadhassam be a látványt. Lassan kisétáltam a távcsövekhez. A Tarantula-köd távcsöves látványában csalódva rögtön átállítottam a kis 10 centis RFT-t az Eta Carinae-ködre. Itt szó szerint elsírtam magam, annyira szép ez a köd.

A panoráma-rajz ötletét már hónapokkal utazásunk előtt dédelgettem, de miután a ködöt élőben láttam, csak a hetedik napon döntöttem el, hogy belevágok és megpróbálom lerajzolni. A vázlat három éjszakán át készült - sötétedéstől kb. 10 fokos horizont feletti magasságig, megállás nélkül. Soha életemben nem rajzoltam még ilyen pörgősen. Az első éjszaka a csillagmező jobb fele készült el (a köd környéke, de abból semmi). A következő teljes éjszaka az Eta Carinae ködöt magát rajzoltam. Ezzel a cél egy része már megvolt, hiszen a ködöt lerajzoltam. Utolsó éjszakánkon aztán sikerült befejezni a teljes tervezett panorámát, a rajz bal felével, az NGC 3532 nyílthalmazzal együtt.

NGC 3372, az eredeti negatív rajz.
NGC 3372, az eredeti negatív rajz.

A kis távcsőben természetesen nem látszanak a köd apró fodrai, sem a színek, a látvány mégis egyszerűen elképesztő. A köd fényesebb része belefér egy - 3°-os - látómezőbe, és a látványos csomók, sötét-ködök, hullámok szinte elsőre látszanak. A csillagmező brutális. Az az igazi, tömény Tejút, ragyogó fényes csillagok tucatjaival és halvány csillagok tengerével.

Eta Carinae-köd (NGC 3372) - NGC 3532 fotó. Canon EF 85mm f/1.8 teleobjektív, Canon EOS 450D fényképezőgép.
Eta Carinae-köd (NGC 3372) - NGC 3532 fotó. Canon EF 85mm f/1.8 teleobjektív, Canon EOS 450D fényképezőgép. Kiss Péter

Az NGC 3532-ről a rajz bal oldalán már hallottam, hogy az égbolt legszebb nyílthalmaza. Ebben van valami - kis távcsővel és nagy látómezővel valóban páratlan látvány ez a 3 magnitúdós halmaz. Maradjunk annyiban, hogy az egyik legszebb.

A két fő látványosságon kívül több olyan objektum szerepel még a rajzon, amik önmagukban is szinte akármelyik csillagkép fő látványosságai lehetnének. Ilyen a halvány lágy ködösségbe burkolózó NGC 3293 nyílthalmaz a jobb felső sarokban. Rendkívül sűrű, szépsége az Ékszerdobozzal vetekszik. Innen az Eta Carinae köd felé haladva ott van még az NGC 3324 diffúz-köd - nyílthalmaz társulás. Távcsőben íves alakja a fotókon kontrasztos szélű buborék.

Biztos, hogy a panoráma rajz területén még rengeteg halványabb objektum (halmaz, ködfoszlány) található, amik fölött elsiklottam. Itt sajnos idő hiányában nem tudtam mindent nyugodtan, maximálisan elfordított látással végigpásztázni és lerajzolni. Egy apróbb objektum van, ami mégis feltűnt, ez a Trumpler 17 nyílthalmaz a rajz közepén.

Miután ez egy panoráma rajz (több látómezőt fog át), ezért kénytelen voltam a csillagmező vázát, kb 150 csillag pozícióját (de fényességét nem) a vázlatba előre berajzolni. Ez minden előre berajzolt csillaghoz ugyanolyan apró pöttyöt jelent. Ezeket természetesen az ég alatt megfelelő méretűre át kellett rajzolni.

Legújabb rajzok